vrijdag 19 oktober 2012

MVO in de bouwsector



In nederland is het op tijd komen en vervoer geen probleem. Maar op Curaçao zijn deze de meest voorkomende problemen. Niet iedereen is beschikt van een auto en er zijn geen fietspaden en de openbare vervoer is nooit op tijd. Voor een aannemer is op tijd komen heel belangrijk, want dit kan zijn deadline van zijn bouwproject beïnvloeden. In de bouwsector op Curaçao worden de werknemers mestaal niet per uur betaald maar per dag. Een metselaar kan NAF. 100,- per dag verdienen.

Op Curaçao de meeste aannemers zorgen om hun personeel thuis op te halen en en aan de eind van de dag weer naar huis gebracht worden. De aannemers doen dit om ervoor te zorgen dat hun personeel op tijd zijn en dat de arbeiders genoeg tijd besteden op hun werk zodat de aannemer zijn project op tijd klaar heeft en de werknemers kunnen ook voldoende uren om hun salaris te krijgen.

In de bouwsector worden de werknemers op Curaçao twee keer per maand betaalt, dus elke twee weken. Dit doen de aannemers om ervoor te zorgen dat de werknemers geen schulden zoals materiaal verlies van materieleen enzovoorts. Want op de bouwplaats wordt veel materialen en materieleen kwijt. De werknemers komen te kort aan geld en ze beginnen dan wat materieleen te stelen en deze proberen te verkopen om wat extra geld te verdienen. Bij sommige casus is het zo erg dat ze de benzine van de bouwbedrijf verkopen met personen buiten de bouwbedrijf. En om deze te vermijden worden de werknemers in twee keer betaald om minder schuld te krijgen.

Wat betreft veiligheid is ook een probleem in de bouwsector. De veiligheid artikelen zoals; veiligheidschoen, helmen enzovoorts zijn best duur. Tuurlijk kan de werknemer dit niet meteen in een keer kopen. En hiervoor zorg de bouwsector dat hij voor een goedkoper prijs krijg door deze in een groot aantal te bestelen. De werknemer betaal de aannemer dan in een bepaalde termijn. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de werknemer op een veilig manier werkt op de bouwplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten