vrijdag 19 oktober 2012

Bouwfraude en vastgoed fraude


Bouwfraude


Wat is bouwfraude? Bouwfraude is fraude die gepleegd wordt bij het bouwen van bijvoorbeeld infrastructuur. Dit was het geval op 9 november 2001, toen een bouwkartel van Nederlands grooste bouwbedrijven heeft Rijkswaterstraat en andere opdrachtgever voor vele honderden miljoenen guldens opgelicht. Om meer winst te laten draaien zetten ze de prijzen hoger dan normaal. De opdrachtgevers worden van 0 tot 50% opgelicht. Om bepaalde inkomsten, uitgaven of andere feiten te verhullen wordt er een duplicaat van de echte boekhouding gemaakt, al dan niet gemaakt met toestemming. Dit werd ook wel schaduwboekhouding genoemd. Bouwfraude kan je niet in keer van de wereld uit krijgen. Daarom moet er meer controle hebben bij het maken van boekhouding en de bedrijven moeten ze ook screenen.


Vastgoed fraude

Wat is vastgoed fraude? Dit is fraude die gemaakt wordt tijdens het handelen van vastgoed. Hoe komt het dat vastgoed fraude gebeurt? Klopt de administratieve organisatie niet? Heeft de organisatie de verkeerde persoon in dienst genomen?
Hoe kan een groep criminelen zo’n een dergelijke regeling doen? Hoe kunnen ze miljoenen euros sluizen zonder dat  niemand dit opmerkt.
Dit was het geval bij bouwfonds en philips pensioenfonds (PPF). Door een een verkeerde zet te doen was het voldoende om ze te pakken. Het Openbaar Ministerie (OM) had een onderzoek gericht op de acht vastgoedprojecten waarvan 3 in de bouwfonds speelden en vijf binnen de Philips Pensioenfonds zijn betrokken. Ze werden aangemerkt voor verschillende strafbare feiten zoals;
·         Oplichting
·         Verduistering in dienstbetrekking
·         Omkoping
·         Witwassen
·         Belastingfraude
·         Valsheid in geschrifte

Door gebruik te maken van derden kunnen ze bijvoorbeeld geld door sluizen naar prive rekeningen.  Dit hebben ze in twee samenwerkingsverbanden  gedaan. In totaal hebben ze door beide samenwerkingsverband  hebben projecten ten koste van bouwfonds en philips pensioenfonds circa 150-200 miljoen euro gefraudeerd.


Als ik deze verhaal door neemt krijg ik de oogpunt dat deze soort mensen niet genoeg worden gestraft. Want een persoen die in de armoede leeft en steelt om eten ta kopen meer gestraft worden dan de ene die miljoenen had gestolen van anderen. Deze personen moeten niet alleen maar naar de gevangenis gestuurd maar hun hun bezitting ook moet verkopen en deze met de armoede te geven, aan mensen die het echt nodig hebben. Zo vermijd je ook de armoede in je land.

http://www.ciroc.nl/presentaties/Bestuurlijke-rapportage-vastgoedfraudezaak-Klimop.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten