donderdag 25 oktober 2012

Verantwoord of verantwoordlijk


Als ik naar  me zelf kijkt vraag ik aan mezelf “ben ik verantwoordelijk voor anderen?”. Tuurlijk ben ik verantwoordelijk voor mezelf en andere personen. Zonder te denken help iedereen zowel kinderen en andere als ze in problemen zijn. Een voorbeeld hiervan is in 2002 toen ik alleen maar 13 jaar was had ik gehoord van iemand anders dat mijn vader ziek was thuis en dat er niemand anders thuis was. Zonder twee keer te denken begon ik naar huis te rennen om me vader te kijken. Toen ik daar kwam was me vader op de grond. I deed van alles om hem te helpen. Toen een vriend van hem opbeld vertelde ik hem wat er aan de hand was en hij kwam meteen. En we bracht hem naar de poli kliniek en daar ontdekte ze dat hij “appendix” had. Dankzij GOD dat ik daar ging anders is me vader niet meer op de wereld.

Ik woon met nog vijf andere antilliaanse studenten in een studentenhuis. Voor hun voel ik me ook verantwoordelijk. Door de deuren goed te sluiten zodat er geen indringers binnen komen. En bij de voordeur en de achterdeur geen rommel zijn want die zijn onze enige uitgang bij onstaan van een huisbrand.

Mijn woonruimte moet ik ook verantwoordelijk ervoor zijn. Deze moet ik goed onderhouden ervoor zorgen dat alles netjes blijf voor de gene die na mij hier komt wonen volgende jaar. Want als het mij was wilde ik niet dat iemand mij een slordige ruimte geeft.

vrijdag 19 oktober 2012

Kiyoto Protocol


Kyoto protocol



Dit is de vedrag die opgesteld werd in de Japanse stad Kyoto in 1997. Deze verdrag werd geschreven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Deze protocol is onder de klimaatverdrag.
Het doel van deze verdrag is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in 2008-2012 met een gemiddelde van 5,2 % te aanzicht met  het niveau in 1990. De Europese Unie moet 8% inboete.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyoto-protocol

Als we naar Nederland gaan kijken zien we dat Nederland 6% minder moet uitstoten in vergelijking met het niveau in 1990. Nederland heeft deze verdrag op 29 april 1998 ondertekend en op 31 mei 2002. bekrachtigd. 18 november 2011 stond op trouw.nl dat Nederland waarschijnlijk voldoet aan de afspraken die ze hebben gemaakt binnen de kyoto-protocol, het enige bindende klimaatverdrag, dat eind 2012 afloopt. De staatssecretaris Atsma (milieu) heeft in een brief aan de kamer dat het “Nederlans lukt om de CO2-uitstoot in 2012 met 6% terug te brengen ten opzichte van 1990.”

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3040133/2011/11/18/Boekhoudkundig-voldoet-Nederland-aan-Kyoto-verdrag.dhtml

Maar had wij als Nederlanders hiervoor gedaan?
Het eerste die voor komt is het gebruiken van groen energie. Hiermee is Nederland goed ermee bezig want waar je gaat is er sprake van zonne energie, windturbines of biomassa. De grote fabrieken krijgen boete bij het uitstoten van te veel CO2. Dus ze moetenmeer investeren in moderne technieken die de uitstoten van CO2 verminderd. Als je auto te veel CO2 uitstoot moet je meer belasting betalen dan als je een zuinige auto rijdt. Zelf de woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen kunnen bijdragen aan het klimaatdoel van nederland als. Als de paden goed geïsoleerd zijn kunnen ze energie besparen en hun gas-en elektriciteitsrekening te verlagen daarmee woonlasten beperken.

Nederland heeft een Europese afspraken gemaakt om aan het klimaatdoel te bereiken. En om dit te bereiken had de kabinet gekozen voor een pragmatische en betaalbare aanpak. En deze zijn;
·         Verkeer en vervoer
·         Gebouwde omgeving
·         Landbouw en tuinbouw
·         Industrie en energie
·         Overige broeikasgassen

Het doel van Nederland is om in 2020 20% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ik denkt persoonlijk dat Nederland dit gaat bereiken want overal zie je mensen die zuinig maken bij het gebruiken van energie en ze maken ook gebruik van groen energie. Ook wat veel voorkomt is het slopen van bestaande gebouwen om een meer duurzaam gebouwen maken. Wat je ook heel veel zie is auto’s die op elektriciteit werken. Als Nederland zo door gaat maken wij als Nederlanders niet meer gebruik van olie en gassen dus CO2 wordt gereduceerd naar 0.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/minder-broeikasgassen

MVO en ik


In het begin dacht ik dat dit een saaie les gaat worden waarvan je alleen video's gaat kijken en dat het een beentje verplicht is omdat ik mijn studiepunten voor deze vaak wil halen. Maar met de loop van de tijd beginnen mijn gedachten over het les te veranderen, want de onderwerpen worden steeds meer interesant. Situatie die nu gebeuren op onze wereld waarvan je ga denken dat deze soorten situatie niet meer gebeuren. Een voorbeeld hiervan was de moderne slavernij waar die mensen in de In het begin dacht ik dat dit een saaie les gaat worden waarvan je alleen video's gaat kijken en dat het tog een beentje verplicht is omdat ik mijn studiepunten voor deze vaak wil halen. Maar met de loop van de tijd beginnen met gedachten over het les te veranderen, want de onderwerpen worden steeds meer interesant. Situatie die nu gebeuren op onze wereld waarvan je ga denken dat deze soort dingen niet meer gebeuren. Een voorbeeld hier van was de moderne slavernij waar die mensen in de fosfaat mijnen werken.

Veel mensen kopen producten zonder de achtergrond van het product te kijken. De meeste mensen die boodschappen doen kijken altijd naar de prijs van de product en niet de achtergrond  van de product. Een voorbeeld hiervan is body lotion, crème, make-up, baby oil, scheerschuim en luieruitslag crèmes. Deze bevatten een vochtingbrengend middel gevonden in schapenwol. En deze middel giftig bij inslikken volgens MedlinePlus.

Bron: http://www.livestrong.com/article/158615-lanolin-side-effects/

In mijn dagelijkse studentenleven probeer ik altijd de goedkoopste producten te kopen wanneer ik boodschappen ga doen zoals het merk euroshopper. Ik weet dat het kopen van goedkope producten niet het best is maar doordat mijn budget niet groot is kan ik niet altijd voor kwaliteit producten kiezen.
Als de consumenten en de bedrijven aan de 4 P’s (People, Profit, Planet, Prosperity) gaan kijken bij het maken of kopen van een bepaalde producten, denk ik dat het beter zou gaan met zowel de hoeveelheid en de kwaliteit van de producten.

Onze leven draait niet alleen om ons en de aarde maar dit gebeurt ook wederzijds. De aarde is heel belangrijk. De aarde beschermt ons tegen veel dingen die gevaarlijk zijn voor ons zoals de zonnenstralen. Als we met CO2 gassen blijven uitstoten wordt de ozonlaag dunner en de zonnenstralen komen dan binnen en we kunnen dan de risico lopen om huiskanker te krijgen. Daarom moeten we zorgen dat we het zoveel mogelijk leefbaar houden.  

MVO in de bouwsector



In nederland is het op tijd komen en vervoer geen probleem. Maar op Curaçao zijn deze de meest voorkomende problemen. Niet iedereen is beschikt van een auto en er zijn geen fietspaden en de openbare vervoer is nooit op tijd. Voor een aannemer is op tijd komen heel belangrijk, want dit kan zijn deadline van zijn bouwproject beïnvloeden. In de bouwsector op Curaçao worden de werknemers mestaal niet per uur betaald maar per dag. Een metselaar kan NAF. 100,- per dag verdienen.

Op Curaçao de meeste aannemers zorgen om hun personeel thuis op te halen en en aan de eind van de dag weer naar huis gebracht worden. De aannemers doen dit om ervoor te zorgen dat hun personeel op tijd zijn en dat de arbeiders genoeg tijd besteden op hun werk zodat de aannemer zijn project op tijd klaar heeft en de werknemers kunnen ook voldoende uren om hun salaris te krijgen.

In de bouwsector worden de werknemers op Curaçao twee keer per maand betaalt, dus elke twee weken. Dit doen de aannemers om ervoor te zorgen dat de werknemers geen schulden zoals materiaal verlies van materieleen enzovoorts. Want op de bouwplaats wordt veel materialen en materieleen kwijt. De werknemers komen te kort aan geld en ze beginnen dan wat materieleen te stelen en deze proberen te verkopen om wat extra geld te verdienen. Bij sommige casus is het zo erg dat ze de benzine van de bouwbedrijf verkopen met personen buiten de bouwbedrijf. En om deze te vermijden worden de werknemers in twee keer betaald om minder schuld te krijgen.

Wat betreft veiligheid is ook een probleem in de bouwsector. De veiligheid artikelen zoals; veiligheidschoen, helmen enzovoorts zijn best duur. Tuurlijk kan de werknemer dit niet meteen in een keer kopen. En hiervoor zorg de bouwsector dat hij voor een goedkoper prijs krijg door deze in een groot aantal te bestelen. De werknemer betaal de aannemer dan in een bepaalde termijn. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de werknemer op een veilig manier werkt op de bouwplaats.

Bouwfraude en vastgoed fraude


Bouwfraude


Wat is bouwfraude? Bouwfraude is fraude die gepleegd wordt bij het bouwen van bijvoorbeeld infrastructuur. Dit was het geval op 9 november 2001, toen een bouwkartel van Nederlands grooste bouwbedrijven heeft Rijkswaterstraat en andere opdrachtgever voor vele honderden miljoenen guldens opgelicht. Om meer winst te laten draaien zetten ze de prijzen hoger dan normaal. De opdrachtgevers worden van 0 tot 50% opgelicht. Om bepaalde inkomsten, uitgaven of andere feiten te verhullen wordt er een duplicaat van de echte boekhouding gemaakt, al dan niet gemaakt met toestemming. Dit werd ook wel schaduwboekhouding genoemd. Bouwfraude kan je niet in keer van de wereld uit krijgen. Daarom moet er meer controle hebben bij het maken van boekhouding en de bedrijven moeten ze ook screenen.


Vastgoed fraude

Wat is vastgoed fraude? Dit is fraude die gemaakt wordt tijdens het handelen van vastgoed. Hoe komt het dat vastgoed fraude gebeurt? Klopt de administratieve organisatie niet? Heeft de organisatie de verkeerde persoon in dienst genomen?
Hoe kan een groep criminelen zo’n een dergelijke regeling doen? Hoe kunnen ze miljoenen euros sluizen zonder dat  niemand dit opmerkt.
Dit was het geval bij bouwfonds en philips pensioenfonds (PPF). Door een een verkeerde zet te doen was het voldoende om ze te pakken. Het Openbaar Ministerie (OM) had een onderzoek gericht op de acht vastgoedprojecten waarvan 3 in de bouwfonds speelden en vijf binnen de Philips Pensioenfonds zijn betrokken. Ze werden aangemerkt voor verschillende strafbare feiten zoals;
·         Oplichting
·         Verduistering in dienstbetrekking
·         Omkoping
·         Witwassen
·         Belastingfraude
·         Valsheid in geschrifte

Door gebruik te maken van derden kunnen ze bijvoorbeeld geld door sluizen naar prive rekeningen.  Dit hebben ze in twee samenwerkingsverbanden  gedaan. In totaal hebben ze door beide samenwerkingsverband  hebben projecten ten koste van bouwfonds en philips pensioenfonds circa 150-200 miljoen euro gefraudeerd.


Als ik deze verhaal door neemt krijg ik de oogpunt dat deze soort mensen niet genoeg worden gestraft. Want een persoen die in de armoede leeft en steelt om eten ta kopen meer gestraft worden dan de ene die miljoenen had gestolen van anderen. Deze personen moeten niet alleen maar naar de gevangenis gestuurd maar hun hun bezitting ook moet verkopen en deze met de armoede te geven, aan mensen die het echt nodig hebben. Zo vermijd je ook de armoede in je land.

http://www.ciroc.nl/presentaties/Bestuurlijke-rapportage-vastgoedfraudezaak-Klimop.pdf

Duurzamheid in een raffinaderij



 De raffinaderij is in 1915 door de Nederlandse overheid en de Koninklijke Shell op curacao gebouwd en in 1918 in gebruik genomen. Rond deze tijd werkte er maar liefs 12.500 werknemers in of rondom de raffinaderij. In de loop der jaren verlieste en heleboel van deze werknemers hun baan doordat het proces werd geautomatiseerd. Dit leide in 1969 tot een arbeidsconflict die zorgde dat een groot gedeelte van de historische binnenstad in vlammen op ging. In 1984 verliet shell om economische redenen Curacao en werd de rafinnaderij verkocht aan het land Curacao ter waarde van 1 Antilaanse gulden. Dit heel goedkoop voor zo’n raffinaderij. Hierzaten natuurlijk wel een paar haken en ogen aan. Zo is het terrein er vervuild. Ook was het zo dat het land Curacao nooit Shell kan aanspreken oer deze vervuiling. De raffinaderij is vervolgens voor 20 jaar verhuurd aan PDVSA dit werd in de loop doorjaren verlengd met nog eens 5 jaar. Dit contract loopt af op 1 januari 2019.

ISLA heeft zicht is verantwoordelijk voor de meeste milieu vervuiling op het eiland. Een van deze gedeelte is Schottegat. Vroeger werden olie en asfalt daar gedumpt. Daarnaast werden ook instalatie di oud zijn daar gezet. En als laast hebben we op Curacao te maken met veel uitstoot van chemische troep van ISLA. De woonwijken die aan het zuiwesten liggen hebben hievan veel stank overlast.

Om deze milieuproblemen en vervuiling te resolveren hebt de regering 3 mogelijk toekomst route voor ISLA bedacht die de meest gewenst is voor Curacao. Deze drie mogelijke paden zijn;
·         Moderniseren en voortzetten van de raffinageactiviteiten met moderne normen voor bedrijfsvoering en milieu.
·         Verplaatsen raffinageactiviteiten naar bijvoorbeeld Bullenbaai in een nieuwe raffinaderij
·         Staken van de raffinageactiviteiten, ontmantelen raffinaderij en schoonmaken schottegatgebied.

Maar een van de mogelijkheden is niet meer mogelijk want ondanks het marktontwikkelingen die ondersteund worden door enkele raffinaderijen o.a. PDVSA en st. Croix in de Caribische regio. De investering hier op met een optie bedragen tussen de USD 3.6 en 5.8 miljard.

PDVSA zit nu in contract met ISLA. Deze contract is op 1 januari 2019 afgelopen. Als deze contract afloopt en het huurcontract niet verlengt wordt of geen investeerder voor moedernisering van de raffinaderij instapt of PDVSA de toelevering van ruwe olie niet garandeert dan zal dit een belangrijke beslissing voor het eiland om ISLA duurzamer te maken. Want anders zal de raffinaderij haar aktiviteiten uiterlijk per 1 januari 2019 suspenderen. Dit brengt het gevolg dat de arbeiders allemaal naar huis moet gaan.

Als ISLA haar aktiviteiten gaat suspenderen brengt dit veel kosten. Voor het onmanteld en slopen ten aanzien van de termijn kost dit  nabij 250 miljoen. Dit duurt 2 jaar en biedt ongeveer 850 arbeidkrachten, waarvan 50% lokaal zullen zijn.

De ontmanteling heeft een koste van 250 miljoen. En het schoonmaken van schottegat heeft een koste van 1.7 miljard, maar dit is afhankelijk van de toekomstige gebruik van de gronden en de toe te passen technologieen.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/05/30/plan-van-aanpak-isla-raffinaderij.html




zondag 9 september 2012


Moderne slavernij in India, Kathmandu (Nepal)


De volkstelling van juni vorige jaar resulteerde in 26,6 miljoen Nepalezen. Nepal is 145 km bij 241 km breedt, dit is 147. 181 km² total. Ongeveer vijf keer België. Maar ⅓ van het land onbewoonbaar is. In kathmandu leven zowat 4.408 mensen pero m². http://www.bikas.be/layout/FotoG/pic/BIKAS_2012Q1_NL.pdf



In india, Kathmandu (Nepal) in een temperatuur van 120 graden werken mannen, vrouwen en kinderen in een zware deken van stof. Kathmandu is een van de produceren van natuurstenen. Elke dag mannen, vrouwen en kinderen stapelen stenen op hun hoofd naar vrachtwagen honderden meters verderop meer dan 18 keer per dag. Deze taak herhalen ze bijna 16 uur per dag.  Ze krijgen geen pauze om te eten of drinken en ook niet om naar de w.c. te gaan. Kinderen dragen stenen zwaarder dan hun zelf met stuk kleden op hun hoofd. In Nepal worden de mensen niet alleen gebruik om in de stenenoven te werken maar ook seks. Hiervoor worden jonge meisje en jongens gestolen uit hun dorpjes om deze soort werken te doen.

Slavernij kunnen we niet in è èn keer stoppen. Daarom breng ik deze beelden op om mensen wakker te maken. Alleen kunnen we slavernij niet stoppen maar samen kunnen we wel een licht hierop zetten om dit uit de schaduw te halen

Bronvermelding: